/ Linda Žengova / Foto stāsts

Katarse

Kā attēlot kaut ko, kas pēc būtības nav reprezentējams, nepadarot to banālu un triviālu, neapjūsmojot un, visbeidzot, to vēlreiz neapspiežot?

Sērijas Katarse prioritāte ir izdzīvotā pieredze, tajā pētīju traumatiskās atmiņas nevis no morālo un medicīnisko klasifikāciju perspektīvas, bet gan kā atklātu māksliniecisku procesu.

Šo sēriju, kurā trauksme mijas ar realitāti, var interpretēt kā kopīgas cilvēciskas traumas pieredzes fotogrāfisku attēlojumu apvienojumā ar stāstījumu, kas izriet no personīgās pieredzes.

Es ticu, ka ar traumām saistītas mākslas radīšana un skatīšanās var sēt sēklu savstarpējai pieņemšanai un sapratnei sabiedrībā, ētiskam procesam, kas galu galā atceļ ar traumām saistītās stigmas un palīdz cilvēkiem no tām atgūties un galu galā sasniegt katarsi. Ļaujoties savām visneaizsargātākajām atmiņām, mēs beidzot varam sākt saskatīt cits citu empātiski.

Linda Žengova (Linda Zhengová, 1995) ir čehu fotogrāfe un rakstniece, kura patlaban dzīvo un strādā Nīderlandē. 2019. gadā ieguvusi maģistra grādu mediju studijās Leidenes Universitātē, kā arī bakalaura grādu fotogrāfijā Hāgas Karaliskajā mākslas akadēmijā. Žengova fotogrāfijā apstrīd pastāvošās robežas un tabu, kas saistīti ar dzimuma, seksualitātes un traumas tēmām.