/ Āpo Huhta / Foto stāsts

Gravitācija

Gravitācija ir melnbaltu studijas portretu kolekcija, kurā cilvēku ķermeņi un formas apvienotas ar mumificētu mirstīgo atlieku tēliem no 16. gadsimta beigām Sicīlijā. Šajās maigi sirreālajās ainās cilvēku ķermeņi peld, apvīti graudainām tekstūrām, kuras rada ķīmisko vielu atliekas un gaismas stari. Fotografējot un pārfotografējot caur atstarojošiem un caurspīdīgiem objektiem, Āpo Huhta pārveido ķermeņus par izkropļotām cilvēkveidīgām būtnēm. Viņš arī eksperimentē ar filmu, attīstītājiem un fotopapīru, kam beidzies derīguma termiņš, atjaunodams neparedzamību procesā, ko parasti cenšas kontrolēt.

“Šķiet, ka Gravitācija norisinās tieši aiz iedomātā melnā cauruma notikumu horizonta – tur, kur gan matērija, gan jēdzieni ir izmainīti līdz sabrukumam. Ķermeņa sadalīšanās tiek atklāta visā šausminošajā skaistumā, jo Huhta pārkāpj cilvēciskā indivīda attēlošanas normas. Taču Gravitācijas bezgalīgās nakts kosmosā ir iestrādātas norādes par to, kas slēpjas aiz galīgā spēku zuduma: gals ir nebeidzama, gaisīga ainava. Tāds tad izskatās miers.” – Helēna Korpaka

Āpo Huhta (Aapo Huhta, 1985) ir fotogrāfs no Helsinkiem. Savos darbos viņš apvieno dokumentālās prakses elementus un eksperimentālās tehnikas ar subjektīviem, ikdienišķiem novērojumiem, veidojot nenoteiktus un bieži vien fragmentārus naratīvus. 2014. gadā Magnum Photos izvēlējās Huhtu par vienu no 30 labākajiem fotogrāfiem, kas jaunāki par 30 gadiem.