/ Boriss Nemets / Foto stāsts

Slovākija, ko mīlu

Ja jautātu Borisam Nemetam, cik kilometru viņam nācās nobraukt, lai radītu divdesmit fotogrāfijas izstādei Slovākija, ko mīlu, viņš atbildētu: noteikti vairāk nekā 100 000. Vispirms jau tāpēc, ka projekta pirmās fotogrāfijas ir no 21. gadsimta sākuma, kad Slovākijas vēsturē bija būtisks pagrieziena punkts — 1993. gadā Slovākija paziņoja par atdalīšanos no Čehijas Republikas un vēl pēc vienpadsmit gadiem nolēma pievienoties Eiropas Savienībai. Slovākijas identitāte nav skaidra. Kas mēs esam? Kam piederam? Kas mums ir svarīgi?

Slovākija, ko mīlu ir ironisks, sarkastisks komentārs par eiforiju, ko izraisījis pārspīlēts kapitālisma patēriņš pēc gadu desmitiem ilgušiem valsts uzspiestiem ierobežojumiem vai pat nabadzības. Nemets izvēlas paradoksu kā atslēgu savas tēmas izpratnei.

Nav nozīmes, vai attēli ir no Bratislavas vai no nezināma ciemata Austrumslovākijā. Nav nozīmes arī tam, vai fotogrāfijas uzņemtas vēlēšanu gadā, kad uzvar viena vai otra politiskā partija. Nav nozīmes, vai ir pabeigta tā vai cita atomelektrostacija. Attēlos Slovākijas identitāti veido pretrunu mozaīka, bet visiem attēliem kopīga ir vitalitāte. Viss, ko Boriss Nemets atklāj Slovākijā, raisa pārliecību, ka beigu nebūs nekad. Šī slovāku dvēseles dzīļu izpēte ir vizuāli maģiska un burvīga, un tās spēks ir neviennozīmībā.

Vaclavs Maceks, kurators

Boriss Nemets (Boris Németh, 1979) ir fotogrāfs no Šaļas, Slovākijā. Studējis fotogrāfiju Bratislavas Mākslas un dizaina akadēmijā. Kopš 2006. gada strādā žurnālā .týždeň par fotožurnālistu un piedalās izstādēs Slovākijā un ārzemēs. Ieguvis vairākas fotogrāfijas balvas, kā arī pārstāvēts Slovākijas Nacionālās galerijas, Centrāleiropas Fotogrāfijas nama Bratislavā un VÚB fonda kolekcijās.