/ Jeļena Kuzina / Foto stāsts

Iniciācija

Projekts Iniciācija ir dialogs ar manu meitu Sofiju, kurai ir Dauna sindroms. Ar viņas palīdzību rekonstruējām viņas ienākšanu manā dzīvē, apmainoties lomām, lai atkal dotos šajā sarežģītu emociju pilnajā iniciācijas ceļojumā. Lai labāk izjustu viena otru, mēs apmainījāmies lomām. Es godīgi pastāstīju Sofijai, cik ļoti pārdzīvoju, pieņemot viņas Dauna sindromu un vēlāk arī ar to saistītās slimības. Viņa meistarīgi izspēlēja šo situāciju manas kameras priekšā. Tajā pašā laikā es spēlēju viņas lomu, iestudējot ainas tā, kā tās atceros.

Kad mana meita piedzima, man bija 24 gadi un es neko nezināju par Dauna sindromu. Pieredzējuši dzemdību speciālisti viņas diagnozi saskatīja uzreiz pēc dzimšanas, un pēc dažām dienām to apstiprināja asins analīzes. Neviens man nevarēja pateikt, kā sadzīvot ar šo negaidīto notikumu, bet teica, ka varu doties prom un atstāt bērnu dzemdību namā. Nebūtu nekādu jautājumu. Tagad mana meita ir skaista jauna sieviete, tomēr viņas invaliditāte vienmēr ietekmēs mūsu dzīvi. Tagad viņa ir pietiekami liela, lai man jautātu, kāda bija viņas piedzimšana. Kad es viņai stāstu, kā viņa nāca pasaulē, es vienmēr domāju par bērniem ar Dauna sindromu, kurus pametuši pārbiedēti jaunie vecāki.

Dauna sindroms ir viena no visbiežāk sastopamajām ģenētiskajām anomālijām pasaulē. Tomēr pirmsdzemdību diagnostikas dēļ šādi bērni dzimst salīdzinoši reti: Francijā 96 % māmiņu, kuras grūtniecības laikā uzzina par Dauna sindromu, veic abortu. Katru desmito bērnu, kas piedzimis ar Dauna sindromu, vecāki pamet.

Iniciācijas mērķis ir palīdzēt jaunajiem vecākiem, kuri jūt, ka zeme pazūd zem kājām, jo viņu bērnam ir Dauna sindroms. Es atceros, cik grūti bija, un ceru, ka viņi šeit atradīs atbildes uz saviem jautājumiem. Ceru arī, ka mans projekts palīdzēs skatītājiem pārvērtēt savus uzskatus par cilvēkiem ar Dauna sindromu un viņu ģimenēm. Esmu pārliecināta, ka varam no viņiem daudz mācīties. Mani iedvesmoja Sofijas lielā empātija, neticamā laipnība un nelokāmā vitalitāte.

Jeļena Kuzina (1982) ir fotogrāfe, kas strādā dokumentālās un mākslas fotogrāfijas krustcelēs. Dzimusi Krimā, 2002. gadā viņa apmetās uz dzīvi Francijā. Jeļena pēta traumas, identitātes un individualitātes jautājumus. Viņas personīgie projekti publicēti daudzos tiešsaistes un drukātajos žurnālos, piemēram, Private Photo Review, Eye of Photography, Republic, PHMuseum, IconicArtist.