/ Arnis Balčus / Blogs

Landskronas fotofestivāls: intimitāte un kvalitāte

20. augustā Zviedrijas mazpilsētā Landskronā sāksies ikgadējais starptautiskais fotofestivāls. Šogad festivāla galvenie viesmākslinieki ir divi klasiķi – amerikānis Dveins Maikls (Duane Michals) un ukrainis Boriss Mihailovs (Boris Mikhailov). Arī iepriekšējos gados festivāls izcēlies ar pasaulslavenu vārdu piesaistīšanu, kā Nena Goldina (Nan Goldin), Daido Morijama (Daido Moriyama), Rinko Kavauči (Rinko Kawauchi), pie tam vairums šo zvaigžņu festivālu apmeklē arī klātienē.

Šī gada festivāla tēma ir fikcija. “Dokumentalitāte pret fikciju jeb izdomājumu – un otrādi – šobrīd ir aktuālāka kā jebkad. Un šī tēma ir neizsmeļama. Tas mums būs skaidrs sākumpunkts. Žana Lika Godāra klasiskais citāts rezumē 2015.gada festivāla vadmotīvu: “Ja jūs gribat uzņemt dokumentālo filmu, jums automātiski jāiet fikcijas virzienā, un ja jūs gribat bagātināt fikciju, jums jādodas atpakaļ pie realitātes.”, saka festivāla radošais direktors Tomass Jonsons (Thomas H Johnsson), kurš jau divus gadus pie festivāla programmas strādā pārī ar fotogrāfu un kuratoru JH Engstrēmu (JH Engström).

Ja iepriekšējos gados festivāls norisinājās tikai trīs dienas, tad šogad programma izvērsta 10 dienu garumā. 20. augustā paredzēta festivāla atklāšana, bet 21. augustā norisināsies seminārs par attēla pārmaiņām. Dalībnieku vidū institūciju pārstāvji no Aperture, Le Bal, Magun Photos, moderators – Marks Prusts (Marc Prüst). 22. Augustā notiks portfolio skate, kur darbus recenzēs starptautisku fotofestivālu un galeriju kuratori, bet 23. augustā notiks dummy skate, kur grāmatas maketus auditorijas priekšā izvērtēs Eriks Kessels, Anna Eriksone (Anna Eriksson) no Art and Theory Publishing un Matilda Plejela (Matilda Plöjel) no Sailor Press. Tāpat paredzētas mākslinieku publiskās lekcijas u.c. notikumi.

Kurators Kristians Kožols, JH Engstrēms un fotogrāfe Nena Goldina 2014. gada Landskronas festivālā. Foto - Arnis Balčus
Kurators Kristians Kožols, JH Engstrēms un fotogrāfe Nena Goldina 2014. gada Landskronas festivālā. Foto – Arnis Balčus

Uz īsu interviju par fotofestivālu aicinājām kuratoru JH Engstrēmu.

Eiropā notiek simtiem fotofestivālu. Ar ko Landskronas festivāls ir tik īpašs?

Tas ir ļoti blīvs festivāls. Intimitāte un kvalitāte ir tie divi aspekti, kas raksturo šo festivālu.

Kā festivāls ir mainījies pēdējo trīs gadu laikā?

Visam ir jāmainās. Festivāls jau tagad, tikai pēc trīs gadiem, ir notikums, kas kalpo par piemēru visai Skandināvijai. Kā tas mainīsies nākotnē – to mēs vēl redzēsim un tas ir interesanti!

Kāds ir bijis tavs lielākais izaicinājums kā festivāla kuratoram?

Mans lielākais izaicinājums ir ir tad, kad strādāju kā mākslinieks – sekot savai intuīcijai un nebaidīties riskēt.

Kas ir īpašas uzmanības vērts šī gada Landskronas festivālā?

Es negribētu izcelt nevienu konkrētu mākslinieku. Festivāls ir blīvs, un dažādās izstādes, cerams, savstarpēji komunicēs un radīs izsmeļošāku kopainu.