/ Taesungs Lī / Foto stāsts

Futūristiskā arheoloģija

Mongoļu kultūras pamatā tradicionāli ir nomadisks dzīvesveids. To joprojām piekopj 35 % mongoļu, neraugoties uz urbanizācijas ieviestajām izmaiņām. Šo cilvēku dzīve ir atkarīga no plašas, atvērtas teritorijas.

Tomēr šo tradicionālo dzīvesveidu kļūst arvien sarežģītāk īstenot. Arī pati zeme transformējas. Saskaņā ar Mongolijas valdības veikto pētījumu, apmēram 850 ezeru, 2000 upju un strautu ir izžuvuši. Tādēļ Mongolijas lauki pārvēršas tuksnesī. Pēdējo 30 gadu laikā zaudēti jau 25 % zemes.

Citi pētījumi rāda, ka apdraudēti ir pat 75 % teritorijas. Šīs vides izmaiņas nelabvēlīgi ietekmē mongoļu tradicionālo nomadisko dzīvesveidu.

Šai projektā mēģināts atdarināt muzeja diorāmu. Taču izmantoti reāli cilvēki un viņu mājlopi to faktiskajā vidē – Mongolijas tuksnešainajās zemēs. Projekta koncepcija paredz, ka šie cilvēki ir bijuši spiesti nokļūt muzeja diorāmā. Lai radītu idillisku fonu, es uzdrukāju attēlus uz ziņojumu dēļa un tad novietoju šo dēli tā, lai tas saplūstu ar īsto ainavas horizontu.

Ar šo projektu es ceru aktualizēt jautājumu par to, ka šo nomadisko cilvēku dzīve rit starp faktisko realitāti un muzeja virtuālo telpu. Mongoļu tradicionālais dzīvesveids nākotnē, iespējams, eksistēs tikai muzeja sienās.

Taesungs Lī (Daesung Lee, 1975) ir korejiešu fotogrāfs, dzīvo un strādā Parīzē. Ieguvis bakalaura grādu mākslā Čungangas Universitātē (Chung-Ang University) Korejā (2003). Viņa karjera sākās komerciālās fotogrāfijas jomā, bet kopš 2007. gada viņš veido dokumentālus fotoprojektus. 2016. gada maijā viņa darbi tiks izstādīti Rīgas Fotomēneša urbānās vides izstādē.