/ Visvaldis Morkevičs / Foto stāsts

Publiskie noslēpumi

Fotogrāmata Publiskie noslēpumi (The Public Secrets) apkopo fotogrāfijas par dzīvi pilsētā. Notikumi attīstās gan vakara saviesīgajā daļā, rādot, kas notiek aizkulisēs, gan privātajā telpā, kas bieži vien diktē notikumu attīstību. Pilsētā vērojamas dažādas situācijas, un tajās var piedalīties jebkurš, līdz ar to mainot telpas vaibstus – vismaz attiecībā uz redzēto un uztverto.
Autors fotografē vidi – pilsētu un tās iedzīvotājus – īpašā veidā: intīmi, subjektīvi un minimālistiski. Fotogrāfijās redzami gan sāpīgi pārdzīvojumi un harizmātiskas personības, gan publiski stāsti un privātas lietas. Tomēr fotogrāfs nekad nepārkāpj privātuma robežas. Būdams notikumu dalībnieks un aculiecinieks, viņš pievērš uzmanību situācijas detaļām. Spilgtie kadri kļūst par fenomenoloģisku pētījumu, atklājot kultūras aizkulises un ikdienas ainas, kas ir tikpat nozīmīgas pilsētas raksturojumā kā tās oficiālais, fasādes tēls.

Visvaldis Morkevičs (Visvaldas Morkevičius, 1990) ir fotogrāfs un mediju mākslinieksdzīvo, kurš strādā Viļņā. Morkeviča darbs ir saistīts ar modi, dokumentalitāti un mākslu. Viņa fotogrāfijām raksturīga minimālisma estētika, un tajās vērojama interese par subkultūrām, cilvēka ķermeņa identitāti un urbāno dzīvesveidu. Ar šiem darbiem šogad viņš pašizdeva savu grāmatu.