/ Vils Beridžs / Blogs

Stāsts par vara ciemu

Dienu un nakti kravas vilcieni pamet Alaverdi ciemu Ziemeļu Armēnijā ar vara kravu un lēnām virzās uz netālu esošo Gruzijas robežu un tālāk uz Krieviju. Vilcieniem līdzi aizbrauc ciema ļaužu cerības izdzīvot ekonomiski – ciema iedzīvotāji ir nodarbojušies ar vara ražošanu 230 gadus.

Padomju laiku zenītā Alaverdi tika saražotas gandrīz 50 000 tonnas vara. Šodien reiz plaukstošā Vallex vara rūpnīca strauji samazina ražošanas apjomus: no kādreiz 3000 nodarbinātajiem šobrīd darba attiecībās ir tikai 250. Ar arvien sarūkošu iedzīvotāju skaitu, iespēju trūkumu, neticamu 60% bezdarbu un nopietnām veselības problēmām, ieskaitot sevišķi augstu saslimstību ar vēzi, ievērojamu skaitu iedzimtiem veselības traucējumiem, tostarp hidrocefāliju un anencefāliju – un visi šie faktori radušies no rūpnīcu dūmeņu izraisītā pastāvīgā piesārņojuma un gaisa emisiju dēļ – Alaverdi nākas sastapties ar daudz izaicinājumiem, lai izdzīvotu pēcpadomju laikā.

Projektam Stāsts par vara ciemu es gribēju fotografēt fragmentus no tā, kas palicis pāri, dūmu ieskautos cilvēkus, un atklāt, kāda nākotne gaida Alaverdi vara ciemu.

Vils Beridžs (Will Berridge, 1975) šogad pabeidza Vestminsteres universitāti Londonā un ieguva maģistra grādu fotožurnālistikā. Viņš veido fotoprojektus, kas pēta šobrīd un kādreiz aktuālos kultūras un sociālos jautājumus, jo īpaši Dienvidkaukāza reģionā.