/ Daņila Tkačenko / Foto stāsts

Bēgšana

Es ceļoju, meklēdams cilvēkus, kuri bija nolēmuši aizbēgt no sociālās dzīves un dzīvoja vieni paši, dabas mežonīguma aptverti, tālu prom no ciematiem, pilsētām vai citiem cilvēkiem. Lielākā daļa manu ceļojumu notika Krievijā.

Es uzaugu lielpilsētas pašā sirdī, bet mani vienmēr ir fascinējusi neskarta daba – man tā ir vieta, kur varu paslēpties un izjust savu īsto un patieso “es” ārpus sociālā konteksta.

Manī raisa pārdomas iekšējās brīvības jautājums modernajā sabiedrībā – cik tā ir iespējama, ja mūs visu laiku ierobežo sociālas normas? Skola, darbs, ģimene – tiklīdz nokļūsti šajā lokā, kļūsti pats sev cietumnieks un tev jādara tas, ko no tevis sagaida. Tev jābūt pragmatiskam un stipram vai jākļūst par izraidīto un trako.

Mana projekta galvenie varoņi pārkāpj sociālās normas dažādu iemeslu dēļ. Pilnībā izstumti no sabiedrības, viņi dzīvo vieni paši neskartā dabā, pamazām it kā izšķīstot un zaudējot sociālo identitāti. Pētot viņu pieredzi, man ir svarīgi saprast, vai ir iespējams atbrīvoties no sociālās atkarības un mainīt uzsvaru no sabiedriskā uz subjektīvo, sperot soli pretim sev pašam.

Mākslinieks Daņila Tkačenko (Danila Tkachenko, 1989) nodarbojas ar dokumentālo fotogrāfiju. Galvenā viņa darbu tēma ir identitāte. Viņš studējis dokumentālo fotogrāfiju Rodčenko Maskavas fotogrāfijas un multimediju skolā. 2014. gadā ieguvis pirmo godalgu World Press Photo konkursa inscenēto portretu kategorijā. Bēgšana izdota Peperoni Books.