/ Daro Sulakauri / Foto stāsts

Double Aliens

Māte man vienmēr stāstīja par maģisku vietu – Samtske-Javakheti. Viņa teica, ka tā ir skaista kā burvju pasaka. Viņa stāstīja par saviem pirmajiem iespaidiem, kad viņu, toreiz vēl bērnu, uz turieni aizveda tēvs. Toreiz ieeju šai apgabalā kontrolēja padomju armija, tādēļ, lai tur iekļūtu, vajadzēja uzrādīt īpašu caurlaidi, turklāt infrastruktūra bija tik šausmīgā stāvoklī, ka ceļā nācās pavadīt deviņas stundas, lai gan šis reģions bija tikai 200 km attālumā no galvaspilsētas.

Samtske-Javakheti reģions ir plakankalne Gruzijas dienvidos, kur tā robežojas ar Armēniju un Turciju. 2010. gadā Samtske-Javakheti reģionā tikai trīs procenti iedzīvotāju bija gruzīni. Tur dzīvojošie armēņi izjuta ilgi glabātu rūgtumu par gruzīnu nacionālajām kultūras izpausmēm. Nav nekādu iespējamas sociālas integrācijas pazīmju, jo daudz gruzīnu un armēņu dzīvo atsevišķos ciematos, mācās atsevišķās skolās un lieto tikai katrs savu dzimto valodu. Vienlaikus gruzīnu minoritāte cenšas nostiprināt savu ietekmi reģionā, baidoties, ka varētu atkārtoties nesenā vēsture, kad divas citas minoritātes, kas apdzīvoja Gruzijas teritoriju, – abhāzieši un osetīni – pasludināja sevi par autonomām valstīm, izmantojot bruņotu spēku un Krievijas atbalstu. Samtske-Javakheti dzīvojošie gruzīni vēlas ieņemt stingru pozīciju, savukārt armēņi sūdzas, ka tiek apspiesti un pret viņiem izturas kā pret otrās šķiras pilsoņiem. Samtske-Javakheti ir ļoti pateicīga vide etniskiem konfliktiem, un šīs aizmirstās vietas iedzīvotāji labprāt tajos iesaistās, jo abas puses uzskata šo vietu par savu pilntiesīgo dzimteni. Šai fotostāstā dokumentēta vienā zemē dzīvojošu etnisko grupu ikdienas dzīve, kā arī mana pieredze un attiecības ar ceļojuma laikā sastaptajiem cilvēkiem.

Daro Sulakauri (1985) ir gruzīnu fotožurnāliste. Sērija Double Aliens tika veidota vienlaikus ar tāda paša nosaukuma kinofilmu, kuras režisors ir Uģis Olte.