/ Anna Grezlevska / Foto stāsts

Līdzināties Jūlijai

Projekts Līdzināties Jūlijai parāda manas meitas Jūlijas pieaugšanu. Meklēju sievietes identitātes avotus un pētīju brīdi, kad meitene kļūst par sievieti. Šajā pārejā ir kaut kas neskaidrs un mulsinošs. Populārajā kultūrā bērnība tiek attēlota kā laimes zeme – jauka un nevainīga. Arī mūsu atmiņa mēdz ignorēt šīs uzburtās zemes trūkumus.

Fotografējot Jūliju, gribēju aplūkot pieaugšanas procesu sarežģītākā veidā. Tā nav reportāža, dienasgrāmata vai ģimenes albums, bet mēģinājums aptvert šī perioda universālumu. Tā ir arī psiholoģiskā transformācijas procesa fotogrāfiska interpretācija – fotogrāfiskais attēls ir Jūlijas pieredzes un manu atmiņu rezultāts.

Projekta nosaukums ir atsauce uz Madonna wannabe (līdzināties Madonnai) fenomenu. Tās ir meitenes, kas klausās Madonnas mūziku, ģērbjas un krāsojas, lai izskatītos tieši tāpat kā viņa. Ar šiem ārējiem atribūtiem viņas cenšas atklāt Madonnas būtību – sievišķības būtību, ko viņa iemieso. Paradoksāli, bet tas viņām palīdz izteikt sevi. Projektā iekļautās fotogrāfijas uzņemtas no 2010. gada līdz mūsdienām.

Anna Grezlevska (Anna Grzelewska, 1976) ir poļu māksliniece, kas dzīvo un strādā Varšavā. Viņa ieguvusi doktora grādu Radošās fotogrāfijas institūtā Opavā, kā arī studējusi kultūras studijas Varšavas universitātē. Viņai bijušas izstādes Polijā, Čehijā, Francijā, Anglijā, ASV un citviet, kā arī ieguvusi jaunā fotogrāfa godalgu Lodzas fotofestivālā.