/ Foto Kvartāls / Notikumi

Fotoizstāde Ikonas – izstāde par tiesībām būt

Līdz 27. decembrim Rietumu bankas izstāžu zālē, Vesetas ielā 7, ir apskatāma izstāde Ikonas – izstāde par tiesībām būt, kas tapusi Zviedrijas Fotogrāfijas muzeja Fotografiska sadarbībā ar Glada Hudik teātri – unikālu trupu, kurā kopā darbojas aktieri, kam ir garīga rakstura traucējumi un kam tādu nav. Š.g. 16. decembrī plkst. 16.00 attālināti (Passcode: Ikonas) notiks izstādes digitālā prezentācija un grāmatas Nekad nepārstājiet apskauties prezentācija.

Izstādē iekļauts 21 mākslinieciski spilgts portrets, kur fotomodeļi iejutušies dažādu ikonisku personāžu tēlos, tādējādi gūstot iespēju ieņemt savu vietu pasaules mākslā, sabiedrībā un vēsturē. Dīva, Policists, Dumpinieks, Karaliene… katrs tēls mūs uzrunā ar savu, kultūrpiesātinātu vēstījumu. Tas ir ceļš uz patiesu tādas grupas iekļaušanu, kuru ikdienā redzam tik reti un kura vēsturē allaž ir palikusi neredzama. Lai gan cilvēki, kuriem ir Dauna sindroms, ir vienmēr bijuši mūsu vidū.

Fotoizstāde Ikonas
Pateicoties Glada Hudik trupas darbam, cilvēki ar garīga rakstura traucējumiem ir ieņēmuši savu vietu uz teātra skatuves un guvuši milzīgus starptautiskus panākumus. Tagad izstādē Ikonas – izstāde par tiesībām būt viņi pauž kaut ko mums visiem ļoti būtisku arī fotomākslā. Kultūrās dzimst ikonas, par kurām sapņojam un ar kurām attiecības veidojam mēs, sabiedrības locekļi. Tās stāsta par cilvēka pastāvēšanas mūžīgo cīņu starp cerību un izmisumu, sapni un realitāti, ierobežojumiem un iespējām.

Zviedrijas Fotogrāfijas muzejs Fotografiska ir viens no lielākajiem un ietekmīgākajiem fotomuzejiem pasaulē. Muzejs allaž tiecas uzrunāt savus skatītājus ar sabiedriski aktuālām tēmām, kas liek aizdomāties un rosina uz patiesām pārmaiņām. Daudzveidība, demokrātija un visu cilvēku līdztiesība ir svarīgas vērtības, kas spilgti izpaužas šajā izstādē, ko veidojušas zviedru scenogrāfes un kostīmu mākslinieces Helēna Andersone (Helena Andersson) un Linda Sandberga (Linda Sandberg) kopā ar fotogrāfi Emmu Svensoni (Emma Svensson).

Latvijā izstādi demonstrē projekta Bērni nepiedzimst ar aizspriedumiem ietvaros ar Zviedrijas Institūta finansiālu atbalstu.