/ Alģirds Baks / Foto stāsts

Kaļiņingrada

2015. gadā Aļģirds Baks (Algirdas Bakas) devās uz Kaļiņingradu, Krievijas apgabalu, kas atrodas tikai 24 kilometru attālumā no viņa dzimtās pilsētas Jurbarkas. Šī teritorija, kas atrodas starp Lietuvu un Poliju, no Kēningsbergas (Königsberg), Prūsijas karalistes un Vācijas varenības simbola, savulaik kļuvusi par Kaļiņingradu – vismilitarizētāko Padomju Savienības daļu.

Austrumu un rietumu sakausējums Kaļiņingradā ir jūtams ne vien publiskajā telpā, bet arī to cilvēku portretos, ar kuriem fotogrāfs iepazinās sava ceļojuma laikā. Ironiski, ka vietējie augstu vērtē jebko, kas kaut nedaudz atsauc atmiņā “rietumniecisko”, pat ja tas ir parasts “eiro-remonts”, nekvalitatīvi apģērbi, selfiji un tā tālāk. No otras puses, padomju mantojums, jo īpaši tas, kas interesē rietumniekus, arī tiek apbrīnots tikpat dedzīgi kā Rietumu kultūras radītie “jauninājumi”. Līdz ar to Kaļiņingradā ilgas pēc rietumiem ir savijušās ar nostaļģiju pēc austrumiem.

Aļģirda Bakas Kaļiņingradas sērija ir antropoloģisks un sociāls padomju mantojuma pētījums, kas atklāj gan acīm redzamo fasādi, gan slēptās Kaļiņingradas sejas.

Alģirds Baks (Algirdas Bakas, 1984) ir lietuviešu fotogrāfs. 2004. gadā pabeidza fotogrāfijas profesionālos kursus un sāka strādāt laikrakstā Lietuvos Rytas. Vēlāk strādājis arī Londonā, vairākus gadus dzīvojis Ķīnā. Viņa darbi publicēti tādos izdevumos, kā Financial Times, Bloomberg, Forbes, NY Times, Vogue, Monocle u.c.