/ Melissa Šrjeka / Foto stāsts

Pilsēta ir horeogrāfija

Es redzu pilsētu kā vietu, kur notiek nepārtraukta kustība. Ritms, par kura daļu mēs kļūstam, tiklīdz izejam asfaltētajās ielās. Pilsēta sastāv no pazīstamiem un svešiem objektiem: visur ir ietves, nedaudz saliekts ielas stabs, spilgti oranžs satiksmes konuss vai sabojāts velosipēds, pamests sarūsēšanai. Tie visi vienlaikus šķiet triviāli un nozīmīgi.

Sēriju Pilsēta ir horeogrāfija fotografēju no 2017. līdz 2020. gadam dažādās pasaules pilsētās. Tas bija pētījums, kas sākās ar vēlmi izrauties no ierastās ikdienas pilsētā. Es jutu nepieciešamību piedzīvot urbāno vidi gan ar acīm, gan ķermeni. Vēlējos noskaidrot, kā jēgpilni veidot saikni ar mūsu ikdienas vidi un nejaušiem garāmgājējiem. Tieši garlaicība, katru dienu ejot pa vienu un to pašu maršrutu, redzot vienus un tos pašus priekšmetus un anonīmās sejas pūlī, lika man sākt uztvert pilsētu kā horeogrāfiju.

Melissa Šrjeka (Melissa Schriek) absolvējusi Nīderlandes Karalisko Mākslas akadēmiju. Viņa pēta attiecības starp indivīdiem un vidi, izmantojot gan novērošanu, gan iestudējumu. Viņas darbi bieži ir veidoti ar performatīvu pieeju, estētiski un konceptuāli pētot robežu starp inscenētu un dokumentālo fotogrāfiju.