/ Sari Soininena / Foto stāsts

Pārpasaulīgā prāta valsts

Projektā Pārpasaulīgā prāta valsts pētu savas tikšanās ar alternatīvām realitātes dimensijām un to, kā uztveram apkārt esošās neizskaidrojamās zīmes. Šis projekts stāsta par pasauli, kas dzīvo aiz mūsu prātiem.

Savos agrīnajos divdesmit es regulāri un pārmērīgi eksperimentēju ar LSD un galu galā piedzīvoju ilgstošu psihotisku epizodi, kas nopietni ietekmēja manu dzīvi, bet arī būtiski mainīja veidu, kā uztveru pasauli un pašu realitāti. Šajā laikā es pametu visu savu pasaulīgo īpašumu, es stājos pretī elles dēmoniem un man tika parādīti debesu brīnumi. Es ceļoju laikā un telpā, es palūkojos aiz šīs dimensijas priekškara un — pat tagad, pilnībā atguvusies — mana izpratne par realitāti ir mainījusies uz visiem laikiem. Šīs fotogrāfijas atspoguļo šo perspektīvu un piedāvā citiem līdzīgus ieskatus tam, ko atradu aiz aizkara.

Šī projekta īstenošana vairākus gadus pēc psihozes izrādījās ārkārtīgi vērtīga manai garīgajai veselībai. Uzsākot šo projektu, vēlējos tikai dalīties ar savu pasaules uztveres veidu, jo šķita, ka psihozes dēļ esmu ieguvusi jaunu redzes veidu. Tomēr projekta gaitā es sapratu, ka tas ir kas vairāk — tas bija veids, kā atbrīvoties no šīs traumatiskās, taču acis atverošās pieredzes. Tagad, kad projekts ir pabeigts, es jūtos brīva: notikušais mani vairs nedefinē kā personu.

Sari Soininena (1991) ir somu fotogrāfe, kas ieguvusi maģistra grādu fotogrāfijā Rietumanglijas universitātē Bristolē (2021), bakalaura grādu Lahti Dizaina un tēlotājmākslas institūtā (2014), kā arī piedalījusies apmaiņas programmā Edinburgas Mākslas koledžā (2013).