/ Foto Kvartāls / Blogs

FK Fotostāsts – programma Latvijas fotogrāfiem

Žurnāls Foto Kvartāls aicina Latvijas fotogrāfus pieteikties programmai FK Fotostāsts. Izvēlētie fotogrāfi pusgada garumā varēs attīstīt savas fotogrāfiju sērijas, publicēt tās FK un saņemt atlīdzību.

Programmas FK Fotostāsts mērķis ir veicināt Latvijas fotogrāfu jaunradi, ar fotogrāfijas palīdzību aktualizēt svarīgus Latvijas sociālpolitiskos jautājumus, kā arī radīt paliekošas vizuālas liecības par šo laikmetu. Šī ir unikāla iespēja fotogrāfiem attīstīt savus fotoprojektus, saņemt vērtīgus padomus, platformu savai radošajai izpausmei, kā arī finansiālu atlīdzību par padarīto darbu.

Fotogrāfi aicināti pieteikt savas idejas līdz 2024. gada 9. februārim. Izvēlētiem autoriem būs iespēja apmēram pusgada garumā veidot sērijas, regulāri konsultēties ar redaktoru Arni Balčus, gala rezultātu publicēt FK, kā arī saņemt honorāru – 600 EUR. Darbu apjoms un termiņi būtu atkarīgi no projekta un par to vienotos ar katru fotogrāfu individuāli.

1. Līdz 9. februārim fotogrāfs iesniedz pieteikumu, aizpildot anketu .docx vai pdf. formātā. Anketa un CV (docx vai pdf), kā arī 1–3 darbu skices (jpg, garākā mala 1500 px) līdz 9. februārim ir jānosūta uz e-pasta adresi fk@fotokvartals.lv ar tēmu FK Fotostāsts.
Katrs fotogrāfs var iesniegt ne vairāk kā divus pieteikumus.
2. No pieteikumiem FK redakcija izvēlēsies finālistus, ar kuriem sazināsies individuāli un veiks pārrunas, lai pēc tam izvēlētos 3–5 dalībniekus FK Fotostāsts programmai. Dalībnieki publiski tiks paziņoti līdz 1. martam.
3. Fotogrāfi apmēram 5–7 mēnešus strādās pie savām sērijām. FK redaktors sniegs konsultācijas vismaz reizi mēnesī vai atkarībā no nepieciešamības, palīdzot attīstīt projektu. Gala rezultāts būs fotosērija – apmēram 12–30 fotogrāfijas un pavadošais teksts.
4. Fotostāsti tiek publicēti FK, fotogrāfs saņems atlīdzību 600 EUR.

Tēmas:

Fotogrāfs var izvēlēties jebkuru tēmu, kas saistīta ar Latviju, taču prioritāri ceram sagaidīt fotostāstus par tēmām, kas saistītas ar šodienas Latvijas sabiedrību un tās sociālpolitiskajām problēmām un ikdienas izaicinājumiem. Fotosērijai ir jābūt jaunam projektam – tā var būt iesākta agrāk, taču tā nevar būt jau iepriekš publiskota (publicēta drukātā izdevumā vai internetā, vai izstādīta izstādē). FK būs jābūt pirmajai vietai, kur fotosērija tiks parādīta.

Prasības:

1. Fotogrāfam jābūt Latvijas iedzīvotājam vai jābūt saistītam ar Latviju.
2. Fotogrāfam jābūt iepriekšējai pieredzei fotogrāfijas vai vizuālās mākslas projektu īstenošanā.
3. Darbu radīšanai var izmantot jebkuru tehniku.
4. Fotogrāfam būs jāievēro termiņi, par kuriem notiks vienošanās pirms darba uzsākšanas.

Foto – Tomašs Kaveckis

FAQ

– Man ir ļoti laba ideja, taču nekad iepriekš neesmu veidojis fotosēriju, vai es varu pieteikties?
– Nē, šī programma domāta autoriem ar fotostāstu vai sēriju veidošanas pieredzi; tas tiks ņemts vērā, izvērtējot pieteikumus.
– Kas ir tās trīs darbu skices?
– Jebkas, kas ilustrē jūsu ideju. Tie var būt darbi, kas jau radīti, vai arī tikpat labi ar roku zīmēta skice kā ilustrācija jūsu vīzijām. Skices mums palīdzēs saprast, kā jūs plānojat savu fotostāstu realizēt.
– Cik daudz dalībnieku jūs izvēlēsieties?
– To mēs nevaram pateikt, jo tas ir atkarīgs no pieteikumu satura, taču ceram izvēlēties vismaz trīs dalībniekus, bet ne vairāk kā piecus.
– Ko nozīmē 600 EUR honorārs?
– Summa tiks izmaksāta kā autoratlīdzība, attiecīgi no šīs summas tiks atvilkti arī nodokļi, vai arī pilna summa, ja fotogrāfs ir saimnieciskās darbības veicējs un var izrakstīt rēķinu.
– Vai es varu pieteikties, ja nedzīvoju Latvijā?
– Tas atkarīgs no jūsu projekta. Ja varat īstenot projektu par Latviju, nedzīvojot Latvijā, tad varat pieteikties.
– Esmu ārzemnieks, kas dzīvo Latvijā, vai varu pieteikties?
– Jā, jūsu pilsonībai nav nozīmes, ja jūsu fotosērija ir saistīta ar Latviju.
– Fotosērija pirms FK nevar būt publiskota, bet kas notiek pēc tam?
– Jā, FK ir jābūt pirmajai vietai, kur fotosērija tiks publiskota, kad būs gatava. Pēc tam varat darīt ar to, ko vēlaties – publicēt un izstādīt citur.

Jautājumiem: fk@fotokvartals.lv
Pieteikumu termiņš: 2024. gada 9. februāris 23.59 pēc Latvijas laika.