/ Toma Gerža / Foto stāsts

Control Refresh

Control Refresh ir rezultāts manam pētījumam par politisko notikumu ietekmi uz jauniešiem vairākās postpadomju valstīs. Pēdējo trīs gadu laikā es apmeklēju pusaudžus nomaļās Krievijas un Austrumeiropas pilsētās, izveidoju plašu fotogrāfiju kolekciju, kuras varoņi dalījās ar mani savā neaizsargātībā, aiz garlaicības pievienojās man un stāstīja par saviem sapņiem. Šo jauniešu dzīvi spēcīgi ietekmē tradīcijas, sociālie mediji un politika.

2021. gadā es devos savā pirmajā lielajā fotoceļojumā pa Krieviju. Sazinājos ar pusaudžiem mazpilsētās, izmantojot sociālos medijus, un pavadīju ar viņiem vairākas dienas, dažkārt pat nedēļas. Ar kameru dokumentēju viņu dzīvi un apkārtni, veicu piezīmes un pierakstīju viņu stāstus. Manu projektu pārtrauca Krievijas iebrukums Ukrainā 2022. gadā. Nolēmu ieviest izmaiņas pētījumā un turpināju regulāri apmeklēt savus varoņus.

Ceļot un fotografēt Krievijā kļuva arvien grūtāk, katru reizi nezināju, vai izdosies atkal atgriezties Nīderlandē, jo Krievija arvien vairāk noslēdzās no pārējās pasaules.

Līdz 2023. gada beigām biju izveidojusi Austrumeiropas jauniešu stāstu kolekciju, fiksējot, kā viņu dzīvi un izvēles ietekmē politiskie lēmumi viņu valstīs. Pati to neapzinoties, izveidoju sava laika dokumentu. Tajā fiksēts, kā brīva valsts īsā laikā noslēdzas no pasaules un kā tās iedzīvotāji cenšas pielāgoties pārmaiņām.

Toma Gerža (Toma Gerzha, 2003) ir dokumentālā fotogrāfe un multimediju māksliniece no Amsterdamas. Viņa pēta Austrumeiropas mentalitāti, savējā un svešā perspektīvu un ballīšu kultūru kā galējo līdzekli. Pagājušajā gadā viņas darbi tika izstādīti Biennale de l’Image Possible, fotogrāfijas gadatirgū Paris Photo, fotogrāfijas un vizuālo mākslu festivālā Encontros da Imagem un Stedelijk muzejā Amsterdamā. Šobrīd viņa vāc naudu savai pirmai grāmatai.