/ Reinis Hofmanis / Foto stāsts

Dārzs uz salas

Pirmo reizi Lucavsalā ierados pirms 5 gadiem, bija auksts ziemas vakars, un tā šķita degradēta teritorija. Tagad, pēc daudziem apciemojumiem, tā atklājas pavisam citā veidolā. Pilsētas un varas iestāžu piemirsta vieta, kuras nozīme tiek aktualizēta līdz ar pārdošanas plāniem. To, kāda Lucavsala ir šobrīd, veido cilvēki, kas tur uzturas. Gandrīz visu, kas notiek Lucavsalā, varētu raksturot kā pašiniciatīvu un pašdarbību. Tā ir kā viens liels ūdens ieskauts dārzs, kuru pa maziem posmiņiem, katrs kā juzdami un prasdami, aprūpē vietējie.

Lucavsalas nākotne ir neskaidra, zeme ir nenoteiktā statusā. Lucavsalā nomas līgumi tiek noslēgti uz vienu gadu. Tā ir pagaidu oāze tiem, kas tur apmetušies. Taču tās likteņa lemšanā ir iesaistītas vairākas puses. Šai vietai ir sava vēsture un, pat ja tajā nav kultūrvēsturisku pieminekļu, tai pašai par sevi ir kultūrvēsturiska nozīme. Tā ir autonoma Rīgas daļa, kur norit dzīve, kas lielā mērā ir tieši tāda pati kā pirms vairākām desmitgadēm. Savrupa, pašpietiekama, noslēgta nejaušam vai pēkšņam iebraucējam, taču rosīga un mērķtiecīga. Tie, kas šeit mitinās, pārzina teritorijas ierobežojumus. Kāds pielāgojas un veido jaunus risinājumus, kamēr cits tos apiet, lai izdzīvotu. Nenoteiktība nemazina cilvēku entuziasmu savu teritoriju labiekārtot un apdzīvot atbilstoši savām vajadzībām. Nenoteiktība veicina radošumu, bet radošums — zināmu iesakņošanos un piederības sajūtu vietai, ko pats esi radījis.

Reinis Hofmanis (1985) ir mākslinieks un praktizējošs fotogrāfs. Studējis fotogrāfiju Lietišķo Zinātņu un Mākslas universitātē Hannoverē, Vācijā un ieguvis maģistra grādu Latvijas Mākslas akadēmijas Vizuālās komunikācijas nodaļā. Hofmanis ir ieguvis galveno balvu Archifoto 2012. un 2013. gadā saņēmis 2. vietu Sony World Photography Awards Arhitektūras kategorijā. Viņa darbi ir publicēti tādos izdevumos kā New York Times, Financial Times, Spiegel, Esquire, Le Monde u.c., kā arī FK izdevumos Latvijas fotogrāfija, Latvijas ainava un Sense of Place. Šī fotosērija ir daļa no virtuālās fotoizstādes Atstatuvums.