/ Džanpaulo La Palja / Blogs

Negaidīts pavērsiens

Ja reiz nekustamo īpašumu un kredītsaistību kataklizma Īrijā dominēja pasaules lielāko laikrakstu pirmajās lappusēs kā visvairāk aprakstītais notikums, tad vēl negaidītāks ekonomiskās recesijas pavērsiens ir bez pajumtes palikušie un pamestie zirgi. Patiesi, Īrijas ziedu laikos tūkstošiem cilvēku pirka zirgus kā statusa apliecinājuma simbolus, bet kopš ienākumu līmeņa lejupslīdes daudz zirgu tiek vienkārši pamesti valstij piederošās teritorijās. Viena zirga uzturēšana šodien izmaksā vairāk nekā 30 eiro dienā, un tā ir pārāk liela summa cilvēkiem, kas zaudējuši darbavietas.

Dublinas apvienība par vardarbības novēršanu pret dzīvniekiem (DSPCA) un Īrijas apvienība par vardarbības novēršanu pret dzīvniekiem (ISPCA) lēš, ka Īrijas laukos pamesti klīst apmēram 20 000 zirgu. Lielākā daļa no tiem ir inficējušies ar dažādām slimībām. Tādēļ 2010. gadā “49 zirgi bija jānošauj vai jāiemidzina, kas ir lielākais jebkad reģistrētais šādu gadījumu skaits,” konstatēja DSPCA vadītāja Orla Ondžira (Orla Aungier).

Par šīs drastiskās situācijas simboliem ir kļuvušas divas vietas Dublinā. Pirmā no tām ir Smitfīldas zirgu tirgus (Smithfield Horse Market), kas atrodas vecpilsētas zonā, bet otra ir Dunsinkas izgāztuve (Dunsink Dump) Dublinas ziemeļu apgabalā.

Smitfīldas zirgu tirgus ir nelicencēts un eksistē pretlikumīgi, kaut gan kādreiz tas bija viens no visslavenākajiem zirgu tirgiem Eiropā. Tagad te katra mēneša pirmajā svētdienā ikviens – un bieži tie ir pusaudži un bērni bez jebkādām priekšzināšanām par zirgu kopšanu un uzturēšanu – var itin viegli nopirkt zirgu pat par tik nelielu summu kā 10 eiro vai iemainīt to pret mobilo telefonu vai augsto tehnoloģiju priekšmetu. Bieži vien bērni jāj uz šiem zirgiem bez sedliem turpat tirgus teritorijā un inscenē jāšanas sacensības uz bruģa. Policija iejaucas reti.

Vēl viena vieta, kur nav iespējams nepamanīt samilzušās problēmas apmērus, ir Dunsinkas izgāztuve. Tur pa neskaitāmām dzelzsbetona ventilācijas caurulēm atmosfērā nonāk bīstamas gāzes no izgāztuvē pūstošajām atkritumu tonnām. Te var sastapt milzum daudz pamestu zirgu un poniju, kurus bez liecinieku klātbūtnes bieži vien naktīs atved un atstāj bijušie saimnieki, jo vairs nevar atļauties dzīvniekus uzturēt.

Džanpaulo La Palja (Gianpaolo La Paglia, 1977) ir itāļu fotogrāfs, kurš dzīvo Dublinā. Viņš fotografē sociāli dokumentālus un portreta darbus kompānijām, nevalstiskām organizācijām un medijiem.