/ Henriks Dunkers / Foto stāsts

Studija Kapsēde

Pēdējo vienpadsmit gadu laikā liela daļa manu darbu ir tapuši Latvijā. Fotogrāfijas šajā izlasē tika uzņemtas laika periodā no 2012. līdz 2013.gadam. Sērija Studija Kapsēde dzima Kapsēdes ciemā netālu no ostas pilsētas Liepājas. Kad nomira mana sievasmāte, mēs atklājām, ka viņas mājoklis bija pilns ar dažādām lietām. Kaut kas bija jādara.

Tā es sāku šīs lietas fotografēt, un pārvērtu viesistabu par dienasgaismas studiju. Visu dzīvi viņa bija strādājusi par kino operatori un veļas pārzini ciema skolā. Kad beidzu fotografēt viņas pasaulīgās lietas dzīvoklī, es iekārtoju fotostudiju skolas fizikas klasē. Drīz vien arī ciema iedzīvotāji sāka piedāvāt savus dārgumus fotografēšanai. Pēc kāda laika Studija Kapsēde pārcēlās uz Liepāju un vēlāk uz Rīgu. Tagad es vairs nespēju apstāties.

Henriks Dunkers (Henrik Duncker, 1963) ir fotogrāfs un mākslinieks no Helsinkiem. 80.gados viņš bija pievērsies mūzikai un arhitektūras skicēm, taču vēlāk pievērsās fotogrāfijai. Viņš ir absolvējis Mākslas un dizaina universitāti Helsinkos (tagad Ālto universitāte) ar maģistra diplomu 1993.gadā. Viņa darbi ir Helsinku KIASMA muzeja, Stokholmas Modernās mākslas muzeja un Somijas Fotogrāfijas muzeja kolekcijās.