/ Foto Kvartāls / Blogs

Zināmi programmas FK Fotostāsts dalībnieki

Pirms kāda laika noslēdzās pieteikšanās FK programmai FK Fotostāsts, un ar prieku paziņojam, ka no 22 saņemtajiem pieteikumiem esam izvēlējušies piecus fotogrāfus, kuri šogad strādās pie saviem fotostāstiem.

Aija Pole fotografēs latviešu diasporu Vācijā, kritiski aplūkojot priekšstatus par ārzemēs dzīvojošajiem tautiešiem. Lielākoties Aija veido pašportretus; fotogrāfiju apguvusi pašmācības ceļā un dažādos kursos; darbi bijuši izstādīti Berlīnē, Rīgā un citviet, kā arī 2021. gadā publicēti FK gadagrāmatā Latvijas fotogrāfija. Pērn nogalē Aija izdeva savu pirmo grāmatu From Gas To Solid, kas iekļuva grāmatu konkursa Zelta Ābele finālā.

Elza Niedre veidos sēriju par “meža ļaudīm” – cilvēkiem, kas izvēlējušies dzīvot tālu no urbānās vides. Elza absolvējusi Latvijas Mākslas akadēmijas Vizuālās komunikācijas nodaļu, izstādēs piedalās kopš 2007. gada, bet pēdējos sešus gadus dzīvo Pērles kopienā Gulbenes novadā, kas arī kļūs par šī fotostāsta galveno norises vietu.

Laima Skrīvele veidos fotogrāfiju sēriju par disociāciju – mentālo stāvokli, kurā cilvēks atdalās no vides, kur tobrīd atrodas. Laima absolvējusi Jaņa Rozentāla mākslas skolu ar specialitāti fotogrāfijā, studē mākslas pedagoģiju Latvijas Mākslas akadēmijā, bija pēdējās FK Balvas fināliste.

Mārtiņš Grauds veidos fotogrāfiju sēriju par kultūras namu vadītājiem Latvijas reģionos. Mārtiņš absolvējis režijas klasi Baltijas filmu un mediju skolā un ir bijis daudzu filmu un mūzikas klipu autors, operators un montāžas režisors. Piedalījies fotoizstādēs, iznākušas fotogrāmatas Kopā kapos (Neputns, 2016) un Lūkot ies (Neputns, 2006).

Zanda Puče strādās pie fotogrāfiju sērijas par LGBT+ kopienu, īpašu uzmanību veltot homofobijai Latvijā. Zanda absolvējusi Vidzemes augstskolu, studējusi grafiku Latvijas Mākslas akadēmijā, fotogrāfiju mācījusies ISSP Skolā. 2022. gadā kopā ar Armandu Andži izdeva grāmatu Aa fluvius. Zudušo upi meklējot par Latvijas garāko upi Gauju.

FK programmas FK Fotostāsts mērķis ir veicināt Latvijas fotogrāfu jaunradi, ar fotogrāfijas palīdzību aktualizēt svarīgus sociālpolitiskos jautājumus Latvijā, kā arī radīt paliekošas vizuālas liecības par šo laikmetu. Fotogrāfus darba procesā konsultēs FK redaktors Arnis Balčus, beigās par savu darbu visi pieci autori saņems honorāru, bet gala rezultāti tiks publicēti FK.